Aktuális
2015
júl
02

BME Solar Boat Team

 

Bemutatkozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Solar csapata, amely két nemzetközi versenyen vesz részt 2016 nyarán saját tervezésű és építésű hydrofoil hajójával.2014-ben a Gépészmérnöki Kar három gépészmérnök hallgatója alapította BME Solar Boat Team csapatot, mely azzal a céllal jött létre, hogy egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású hajót tervezzen és építsen, és ezzel a járművel 2016-ban a Hollandiában és Monte-Carlóban megrendezésre kerülő Dong Energy Solar Challenge Világbajnokság és Solar 1 Races megmérettetésein sikerrel szálljon versenybe. 2016-ban a Solar Boat Team első magyar csapatként kíván részt venni a fentebb említett versenyeken.

A projekthez csatlakozott továbbá a Gépészmérnöki Karról három mechatronikai mérnök, valamint egy gépészmérnök hallgató, akik a napelemes és elektronikai rendszerek tervezésén, valamint a CFD szimulációkon dolgoznak.

A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karról további három hallgató vesz részt a tervezésben és megvalósításban; a közlekedésmérnökök feladata a hajótest és a hydrofoil tervezése.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar képviseletében egy műszaki menedzser hallgató dolgozik a marketing és gazdasági ügyek lebonyolításán.

A BME Solar Boat Team olyan mérnökhallgatókból áll, akiket a közös munkavégzés és az egyetemen felüli szakmai tevékenységek motiválnak; tudásukat mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekkel kívánják tovább mélyíteni. A csapat tagjainak eddigi tevékenységei is ezt igazolják; versenyeken és különböző projektekben igyekeztek bővíteni ismereteiket. Néhány példa a hallgatók munkáira:

●UniTech – CLAAS Mérnökverseny (járműtervezés és építés);

●Von Karman Institut robotrepülő építő verseny;

●RobonAut egyetemi robotépítő verseny;

●Shell Eco-Marathon járműépítő verseny (gazdasági és marketing feladatok).

A jelen tervezési és építési feladatai mellett a jövőre is figyelmet fordítunk - versenycsapatunkat hosszú távú céllal hoztuk létre; reményeink szerint kezdeményezésünkkel egy olyan tudásbázis és infrastruktúra jön létre, melyre építve éveken keresztül működik majd a csapat, a mérnökhallgatók újabb és újabb generációját bevonva az elektromos járműépítés világába.

A hajó bemutatása

Csapatunk a négy különböző hajóosztály közül az ún. Open Class csoportban tervezi indítani járművét. Ezen hajók egyedi tervezésű és elrendezésű napelemes rendszerrel szerelhetőek, melyeknek csupán maximális teljesítménye és befoglaló mérete korlátozott. Az energiatárolásra használt akkumulátorokkal kapcsolatban az összes tárolókapacitás, a hajótestre vonatkozóan pedig befoglaló méretek vannak előírva.

A verseny során a hajó kizárólag a napelemek által összegyűjtött, és az akkumulátorok által tárolt energiát hasznosíthatja. A csapat számára komoly szakmai kihívás és cél, hogy a hajótesttől, a szárnyakon keresztül, az elektronikán át a hajtásrendszerig olyan járművet készítsen, mely képes felvenni a versenyt akár a tapasztalt csapatok járműveivel is.

A hajó elkészítéséhez szükséges tevékenységek: kompozit hajótest tervezés és építés, hajtás- és irányítási rendszer tervezése és építése, szimulációk és végeselem számítások (CFD, FEM), napelem rendszer összeállítás, teljesítmény elektronika és akkumulátor telep tervezés, költségvetési és marketing terv összeállítása, valamint megfelelő támogatói rendszer kiépítése.

A csapat által végzett munka további különlegessége, hogy elektromos hajónak, mint az elektromos járművek egy csoportjának fejlesztése nem kizárólag versenyfeladat, hanem aktuális ipari tendencia is.

Dong Energy Solar Challenge (The Netherlands)

A verseny Hollandia északi területein zajlik, belföldi csatornákon haladva, Groningen és Frízföld tartományokon keresztül. Az öt napon át tartó megmérettetés során több versenyszámot kell teljesíteniük a csapatoknak és hajóiknak.

A versenynapok helyszínei közötti hosszútávú szakaszokat  a csapat hajóját vezetve önállóan kell megtennie a pilótának a lehető legrövidebb idő alatt. Ezen felül három gyorsasági szakaszfutamot, valamint egy hosszútávú körversenyt szükséges teljesíteni, a lehető legjobb eredménnyel.

Solar1 Races (Monte Carlo)

A verseny helyszíne Monte-Carlo kikötője, ahol a három napon át tartó küzdelem, során három különböző megmérettetésen kell részt venni. Szlalom verseny, gyorsasági futam, valamint körverseny teljesítése a feladat, a lehető legrövidebb idő alatt.

Csapatunkat elszántságát Nelson Mandela szavai jellemzik a legjobban: "Mindaddig lehetetlennek tűnik, amíg meg nem valósítjuk!”. A BME hallgatóiként nem ismerünk lehetetlent céljaink elérésében, csapatunkat a nemzetközi piacon is elismert hajózási vállalatok szponzorálják. Emellett az egyetemi Kancellária, valamint a Gépészmérnöki Kar teljes támogatását élvezi a csapat. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, az alábbi weblap címen és Facebook oldalon nyomon követheti munkásságunkat és szurkolhat nekünk, ha ötlete-kérdése merült fel a projekttel kapcsolatban, az ott található elérhetőségeken keressen minket bizalommal.

 


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background