Aktuális
2015
szept
01

Befejeződött a gödöllői szennyvíztisztító telep korszerűsítése

 

Befejeződött a gödöllői szennyvíztisztító telep korszerűsítése, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át hétfőn Dr. Gémesi György polgármester valamint a projekt résztvevőinek jelenlétében. A beruházás eredményeként olyan közműrendszer áll a város lakóinak rendelkezésére, amely teljes mértékben megfelel a jelenlegi jogszabályoknak és környezetvédelmi előírásoknak, így a fejlesztés, amely 1,253 millió forintos európai uniós támogatással valósult meg, jelentős környezetvédelmi változást hoz a város számára.

 


     

A beruházás hatalmas lépés a település életében, hiszen az 1970-es években épült és többször bővített, korszerűsített városi szennyvíztisztító telep technológiája fokozatosan elavult, teljesítménye már nem felelt meg a hatósági előírásoknak és nem tudta a településen keletkező szennyvízmennyiséget megfelelő módon kezelni.

 

Az elmúlt két év során megtörtént a telep technológiai korszerűsítése, amelyet új műtárgyakkal is bővítettek, a régi, elavult technológiát alkalmazó és még szükséges berendezéseket pedig fokozatosan leállították. A beruházás célja az volt, hogy tisztább és jobb minőségű tisztított szennyvíz hagyja el a telepet, ezáltal pedig az azt befogadó fiók Rákos-patak és a Gödöllő-Isaszeg közti tórendszer ökológiai feltételei kedvező irányba változzanak, továbbá hogy javuljanak a szennyvíztisztító működésének gazdaságossági feltételei.

 

„Gödöllő város szennyvíztisztító telepének 1,253 milliárdos támogatással megvalósuló fejlesztése jelentős változás településünk életében. Az önkormányzat által biztosított több mint 100 millió forintos önrész is hozzájárul a megújulásához, melynek eredményeként jelentősen javul a kibocsátott szennyvíz minősége. A tisztább kibocsátott víz a Fiók Rákos-patakba érkezik és hozzájárul a környező Gödöllői-Isaszegi tórendszer (Malom-tavak) jobb vízminőségéhez. Reményeink szerint a szennyvíztisztító telep korszerűsítése után a tavak rekultivációja is megtörténik, mely szebb természeti környezetet eredményez. A teljes projekt a jogszabályi előírások teljesítésén túl kiemelten segíti Gödöllő város környezetének védelmét is." – mondta Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármester.

 

„Gödöllőn, a mai napon egy olyan szennyvíztisztító telepet adunk át a városnak, amely európai viszonylatban is a legkorszerűbb technológiát alkalmazza. A beruházás során nemcsak felújítottuk a meglévő telepet, de új technológiai elemmel is bővítettük, aminek eredményeképp a telep tisztítási hatásfoka megfelel az előírásoknak, így ma már minden körülmény adott a szebb természeti környezetet eredményező további fejlesztések megkezdéséhez.” – emelte ki Dr. Csohány András, az A-Híd Zrt. ügyvezető igazgatója.

 

 

 

 

 

„A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. már évtizedek óta üzemelteti Gödöllőn a szennyvíztisztító telepet. Az utóbbi években egyre több problémát okozott, hogy az elavult rendszerekkel megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtsunk. A mostani fejlesztéssel egy olyan közmű jött létre, amely biztonsággal tisztítja meg a naponta beérkező több mint 6.300 köbméter szennyvizet, és hosszú időn keresztül számolhatunk azzal, hogy nem találkozunk a korábban előforduló problémákkal” – mondta Balogh Zsolt, a DMRV Zrt. műszaki igazgatója.

 

Gödöllő Város Önkormányzata 2011. október 20-án írt alá támogatói szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel. Ennek értelmében Gödöllő Város Önkormányzata 1,253 milliárd forintos pályázati támogatást kapott, amelyet az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország központi költségvetése közösen finanszírozott. A közel 108 millió forintos pályázati önrészt Gödöllő Város Önkormányzata saját forrásból biztosította a beruházáshoz.

 

 


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background