Aktuális
2013
máj
09

A felújítások épületszerkezet-tana és energetikája

Tervezői nap 

Az épületrehabilitációk egyre inkább előtérbe kerülnek a tervezői és kivitelezői munkában; az új építések számának jelentős emelkedésére nemigen számíthatunk, a felújításokra azonban folyamatos igény mutatkozik – és az energetikai szempontok fontosabbá válásával ennek az igénynek a növekedésére számíthatunk.

A felújítások épületszerkezet-tana és energetikája lesz a témája a következő Tervezői Napunknak, amelyet most csütörtökön szervezünk!

Melyek egy 130-135 éve létrejött épületegyüttes felújításának, rekonstrukciójának főbb építészeti elvei? Végső soron minden korszak csak a maga gondolkodásmódjával, világnézetével képes megközelíteni bármely történeti épület helyreállítását. Mit lehet elérni vagy elvárni egy helyreállításkor? Azt, hogy „hiteles remake” legyen. – Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik majd Potzner Ferenc építész, művészettörténész előadása a Várkert Bazár rekonstrukciójáról.

Horváth Sándor egyetemi adjunktus az utólagos vízszigetelések tervezési elveiről fog beszélni. Ismerteti a jogszabályi hátteret, a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat és az alkalmazott technológia kiválasztásának szempontjait. Potzner Ferenc előadásához kapcsolódva a Várbazárnál alkalmazott műszaki megoldás elveit is bemutatja majd a konferencia hallgatóságának. Egy egyedi megoldásról van itt szó, amelynél a próbainjektálás már megtörtént – erről az MC Bauchemie előadásából tudhat meg majd részleteket a hallgatóság.Mik a műemléki épületszerkezetek felújításának sajátos szempontjai? Ezek a felújítási munkák mennyiben térnek el az új épületek tervezési folyamatától? – ezekre a kérdésekre fog előadásában választ adni dr. Fülöp Zsuzsanna, a BME Épületszerkezettani Tanszék egyetemi docense, olyan saját, megvalósult tervezői munkáinak bemutatásán keresztül, mint a Kis Szikla az Állatkertben, a Műegyetem CH épülete, a Legfelsőbb Bíróság tetőfelépítménye és a Belvárosi Színház.

Az Épületszerkezettani Tanszéken új egyetemi jegyzet készül, amelynek az erkélyek, függőfolyosók meghibásodásaival és felújításával foglalkozó fejezetébe nyerhetünk majd bepillantást Laczkovics János előadásából, aki dr. Kakasy László mellett a fejezet társszerzője. A tartószerkezeti kérdések mellett az utólagos víz- és hőszigetelés megoldásai is szóba kerülnek majd. Az előadás a károsodások jellemző formáinak bemutatása mellett főleg a felújítási lehetőségekre fog koncentrálni.

A kapcsolt gerébtokos ablakok felújításának épületfizikai tervezése lesz Bakonyi Dániel, PhD ösztöndíjas építész előadásának témája. Ezen belül foglalkozik majd a kéthéjú történeti ablakok és a korszerű egyhéjú ablakszerkezetek működése közötti legfontosabb eltérésekkel, az ablakok szerepével a történeti épületek épületfizikai működésében, az ablakok és falszerkezet kapcsolatával és a felújítás tervezésével mindezek fényében.

A 2013. január 1-től teljes körűen átalakított építésügyi jogszabályi rendszerbe ad bepillantást dr. Jámbor Attila ügyvéd, főiskolai oktató előadása. A rövid kitekintés azon jogszabályok rendelkezéseire koncentrál, amelyek a mindennapi gyakorlatot alakítják át, és amelyeket mindenképpen ismernie kell az építésügy szereplőinek (jogorvoslat, szankciók, tevékenység végzésének jogviszonya, stb.). Az előadó egy teljesen új segédletet is bemutat, amely lényegesen megkönnyítheti a folyamatosan változó jogszabályok követését, és az azokhoz való igazodást. Ennek köszönhetően például a januári módosítások márciusi és április változtatásai is egyszerűen és gyorsan elérhetők.

A konferencia időpontja: 2013. május 9., csütörtök

Helyszín: Bara Hotel konferenciaközpontja (Budapest XI., Hegyalja út 34-36.)

Részvételi díj: 2362 Ft + áfa (3000 Ft)

Kamarai továbbképzési pontok: MÉK: 2 pont (2013/4), MMK: 2 pont (01/2013/0053)

Részletes program és jelentkezési lehetőség >>

 

Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődését, kérem, jelentkezzen mielőbb, mert a regisztrációs lehetőség hamarosan lezárul!

Üdvözlettel:

Csanády Pál

Artifex Kiadó Kft.

Telefon: +36 1 783 1711


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background