Aktuális
2013
júl
08

26 BEADOTT PÁLYÁZAT AZ EUROPAN 12 MAGYARORSZÁGI HELYSZÍNÉRE

 

A francia alapítású, de mára európai szintűvé fejlődött, kétévente megrendezett EUROPAN Nemzetközi Építészeti- Városépítészeti pályázat elsődleges célja az, hogy egy európai szintű hálózaton keresztül segítsen a települési önkormányzatoknak abban, hogy a legbonyolultabb helyszíneikre friss és előremutató, az adott helyzetet legjobban megoldó városépítészeti/építészet/környezetrendezési tervek szülessenek, és kerülhessenek megvalósításra. Mára az EUROPAN a kontinens legnépszerűbb és  legnagyobb hatású városépítészeti pályázati rendszerévé vált.

A 16 európai tagország által megszervezett 2013-2014-ben lebonyolításra kerülő EUROPAN 12-es pályázati ciklusban 51 helyszínre 2398 tervező csapat regisztrált Európa-szerte. A pályázati helyszínekre beadott tervek száma meghaladta a 1750-t.Az EUROPAN 12 magyarországi helyszíne a Budapest XIV. kerületében található, Rákos-patak menti zöldfelületi sáv lett. A pályázat célja a lokális közterületi beavatkozások mellett egy kerületi léptékű beavatkozási stratégia megalkotása is, melynek segítségével olyan turisztikai célpontokat, közfunkciókat is összekötő ökologikus zöldfolyosó jöhet létre, ami a meglévő városi szövetet megújítását is elősegíti. A magyarországi helyszínre a 35 regisztrált nemzetközi tervezőcsapat összesen 26 pályaművet adott be, mellyel a nagy léptékű városrendezési / területrendezési helyszínek közül az egyik legsikeresebbé vált!

 

A pályázati tervek értékelése 2013. júliusában kezdődik, a többfordulós magyar és nemzetközi zsűrizésben részt vesz többek között Markus Pernthaler, építész (Graz / Vienna – AT); Christoph Luchsinger, építész, a TU Vienna professzora (Luzern / Vienna – CH); Henri Bava, tájépítész, a TU Karlsruhe professzora (Paris / Karlsruhe – FR); Marcel Smets, építész, a KU Leuven/Belgium professzora (BE); Michelle Provoost, Építészettörténész, az International New Town Institute (INTI) igazgatója (NL); Balogh Péter István, PhD DLA tájépítész, a Corvinus Egyetem docense, Havadi Erik, építész a zuglói önkormányzat, Ongjerth Richárd a MUT Nkft. képviselőjeként, valamint Bern Vlay építész és Szabó Árpád DLA építész az EUROPAN Ausztria és EUROPAN Magyarország képviseletében.

A pályázat eredménye 2013. december 13-án kerül kihirdetésre az www.europan-hungary.hu oldalon, ahol a pályázattal kapcsolatos további információk is elérhetőek.

Jegyzetek

Az EUROPAN önálló nemzeti szervezetek európai szintű szövetsége, mely városépítészeti pályázatokat szervez. A pályázatokat közös tematika, időbeli ütemezés és szabályok szerint az egyes országok önállóan szervezik. A szervezetben Magyarország társult tagországként, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft. közreműködésével vesz részt. http://www.europan-europe.eu/

A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft. a Magyar Urbanisztikai Társaság munkaszervezete, célja az urbanisztika innovációjának elősegítése, szakmai skálájának szélesítése. Feladata urbanisztikai témájú kutatások, felmérések, módszertani fejlesztések megvalósítása.www.mut.hu

Az EUROPAN Magyarország hivatalos weboldala: www.europan-hungary.hu


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background