Aktuális
2014
márc
26

BUDAPEST AZ ENERGIATUDATOS NAGYVÁROSOK ÉLVONALÁBAN

 

A SPECIAL program szakmai szervezeteinek képviselői Budapesten a Főváros és Óbuda
segítségével a jó gyakorlatokat tekintik át. Nyolc ország várostervező szervezeteinek szakértői találkoznak április elején, Budapesten. A találkozó célja, hogy továbbfejlesszék azt a tananyagot, amellyel már idén nyártól megkezdődhet a városfejlesztési szakemberek továbbképzése. A partnerek egyúttal személyesen ismerkedhetnek meg a tananyag magyar gyakorlatait reprezentáló jó példák egy részével. A klíma- és energiatudatos településtervezésre felkészítő kurzusokon a SPECIAL program hazai partnerszervezeteinek szervezésében lehet majd részt venni.A projektet vezető brit Town and Country Planning Association (TCPA, Város és Vidéktervezési Szövetség) mellett a SPECIAL projekt tagországi képviselői a svéd, az ír, a magyar, az olasz, a görög, a német és az osztrák partnerszervezetek részvételével Budapesten találkoznak. A március 31. és április 2. között megtartandó konzorciumi egyeztetésen az előrehaladás és a további lépések megvitatása mellett a hazai jó gyakorlatok bemutatására is sor kerül. Utóbbi egynapos eseményen a Fővárosi Önkormányzat városgazdálkodási cégeinek képviselői és a harmadik kerület energiahatékony fejlesztésének kulcsszereplői a kiemelten jó példákat mutatják be az elmúlt időszak energiahatékonysági fejlesztéseiből a Városházán.


Bár a magyar önkormányzatok többsége gyerekcipőben jár az energiatudatos településtervezés gyakorlatában, Budapest Főváros Önkormányzata, amely már 2009-ben csatlakozott az energiatudatos önkormányzatokat tömörítő Covenant of Mayors önkormányzati szövetséghez, az európai nagyvárosok élvonalába tartozik. Jelentős eredményei vannak az energiahatékony megoldások alkalmazásában, ahogyan Óbuda Önkormányzata is kiemelkedően jó példákkal büszkélkedhet. Nem véletlen, hogy a kéttucatnyi nemzetközi szakember a műhelyvita során ennek a két önkormányzatnak a gyakorlataival ismerkedik meg. A bemutató célja, hogy az eredmények jó példaként szolgáljanak a közösen kialakítandó „példatárhoz”, amely a széles körben terjesztésre kerülő tananyag része lesz. A szakemberek elismerésére számíthat a „Fővárosi Állat-és Növénykert hőellátása termálvízzel” projekt, amelynek keretében a Széchenyi Fürdőt tápláló forrás mintegy 65 Celsius fokos vizét a Fővárosi Állat- és Növénykert létesítményeinek fűtése által hűtik le fürdőzésre alkalmas hőmérsékletűre. A beruházás három fővárosi cég, intézmény (a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt., a Budapesti Távhőszolgáltató Részvénytársaság Zrt. és a Fővárosi Állat- és Növénykert) együttműködésének eredménye. A Fővárosi Állat- és Növénykertben az új fűtési rendszer a geotermikus (termál) energia hasznosításával 100 ázsiai elefántbika súlyával, azaz 500 tonna széndioxiddal csökkenti a környezet terhelését és közpénzt takarít meg. Az új rendszer 26 épületben összesen 80.000 köbméternyi légteret lát el termálhővel, és ezáltal több mint 350 állatfaj és közel 500 növényfaj többezer egyedének/kolóniájának biztosít igényeiknek megfelelő meleget; a földgázfelhasználás – az időjárás alakulásától függően – a jelenleginek akár felére is csökkenhet.


Óbuda Önkormányzata szintén részese a jó példáknak, várhatóan átfogó programjának ismertetése mellett bemutatja a néhány éve átadott Faluház energiamegtakarítási programját is. A műhelybeszélgetésen éppúgy szerepelnek a Graphisoft Park klíma- és energiatudatos megoldásai, mint a megújulásra váró óbudai Gázgyár klímabarát tervei. A külföldi vendégek számára a szervezők a Fővárosi Hulladékhasznosító technológiáját is bemutatják.


Az energiahatékonysági projektek megismertetése a nagyobb nyilvánossággal azt a célt is szolgálja, hogy a témát közelebb hozzuk a lakossághoz, ezáltal úgy formáljuk a közvéleményt, hogy a jövőben az energiahatékonyság középpontba kerülhessen, láthatóvá váljanak azok az alkalmazások és beruházások, amelyek a klíma és energiagazdálkodás problematikáira megoldásokat jelenthetnek. Ezt a célt szolgálja a június 23-27 között megrendezésre kerülő Európai Fenntartható Energia Napok program is, amely hagyományteremtő céllal mutatja majd be az érdeklődőknek, hogy milyen energiaérzékeny kihívásokra, milyen válaszokat tudnak adni a szakemberek. A bemutók, kiállítás és konferencia célja, hogy rámutasson az energiatudatos városfejlesztés gyakorlataira és közelebb hozza a lakosságot e szemlélethez. „A megoldások szervezett, következetes alkalmazásával a városokban 20-30%-os energiaköltség takarítható meg. A tény felismerésének köszönhetően az Önkormányzatoknak mintegy 600-800 szakemberre lesz a következő időszakban szüksége. A SPECIAL éppen ebben nyújt segítséget az önkormányzatok számára” – emelte ki a SPECIAL projekt hazai vezetője, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója, Ongjerth Richárd.

Háttér:
A SPECIAL nyolc várostervezői szervezet Európán átívelő termékeny partnersége, amelyet az EU Intelligent Energy Europe (IEE) programja támogat. Három évig tart, a középpontjában a helyi energiahatékonyságnak és a megújuló energia-alkalmazások erősítésével a területi tervezésben. A magyarországi partner a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. A SPECIAL projekt elsődleges célja, hogy úgy segítse a partnerországok várostervezői szervezeteit, hogy azok megfelelhessenek az EU ambiciózus 2020-as klímaváltozási- és energiagazdálkodási céljainak. A partnerszervezetek feladata – részben multiplikátor szervezeteiken keresztül – a jó gyakorlatok és a tapasztalatok cseréje, a megújuló energiák használatát integráló helyi energiastratégiák népszerűsítése és a tervezői partnerszervezetek szakembereinek képzése. A Magyar
Urbanisztikai Társaság (MUT), a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Debreceni Egyetem (DE) és a Lechner Lajos Tudásközpont (LLTK) közreműködésével a terjesztés megtöbbszörözését tűzték ki célul tanfolyamok, továbbképzések szervezésével.
 


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background