Aktuális
2014
ápr
02

Aláírták a szegedi lézeres kutatóközpont kivitelezési szerződését

- kezdődik az ELI-ALPS építése  

Ma Budapesten aláírták az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt, 1. fázis (GOP-1.1.1-12/B-2012-0001) nevű projekt kivitelezési szerződését. Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a közbeszerzést elnyert STRABAG-Swietelsky konzorcium vezetői megállapodtak abban, hogy a napokban megkezdődnek az építési munkálatok Szegeden. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa mintegy 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja.Ma délután aláírták a szegedi lézeres kutatóközpont (ELI-ALPS) kivitelezési szerződését. Erre azt követően kerülhetett sor, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a KÉSZ Zrt. ajánlata érvénytelen volt, figyelemmel arra, hogy az aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmazott, ezért az ajánlatkérő döntése e tekintetben jogszerű volt.

A Döntőbizottság elutasította a nyertes ajánlattevő ajánlatának érvénytelenségével kapcsolatos kérelmeket, amely azt jelenti, hogy a nyertes ajánlata továbbra is érvényesnek tekintendő.

A Döntőbizottság döntéséből egyértelműen következik, hogy az eljárás nyertese továbbra is a STRABAG  - Swietelsky konzorcium. Az ajánlatkérő ELI-HU Nonprofit Kft. a szerződést a nyertes ajánlattevővel köteles megkötni.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az eljárás végeztével megkezdődhet a lézeres kutatóközpont építése. A nyertes konzorcium vezetői elkötelezettek a határidők betartását tekintve, így várhatóan még a napokban elkezdődik az építkezés Szegeden.”

Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015 végére épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is és indulhat a kutatói munka. A nemzetközi kutató és tudományos csoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig, ezzel is megteremtve a lehetőséget a nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények megalapozására.

***

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background