Aktuális
2014
máj
13

Újabb mérföldkő az ELI nagyberuházásban

 

Az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1 fázis (GOP-1.1.1-12/B-2012-0001) nevű projekt keretében rendkívüli sajtótájékoztatót tartott ma az ELI-HU Nonprofit Kft. Szegeden. Az Európai Bizottság 111 millió euróval támogatja a lézeres kutatóközpont megépítését az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A megvalósítás helyszínén, Szeged Öthalomban folynak a mélyépítési munkálatok. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás várhatóan számos kutatási és üzleti beruházást vonz a világ minden részéről Szeged térségébe.
A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Strukturális Alapja biztosítja.
 Az Európai Bizottság múlt hét csütörtöki támogatást jóváhagyó döntésével valamint a beruházás jelenlegi állásával kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az ELI-HU Nonprofit Kft. ma Szegeden.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A brüsszeli döntés értelmében az Európai Bizottság 111 millió euróval támogatja a lézeres kutatóközpont megépítésének első fázisát az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Az ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása tervezetten két fázisban történik, a 2007-2013-as programozási időszak valamint a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztésre szánt kereteiből valósul meg.”
Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A kivitelezési szerződés megkötését követően az építkezés a tervezett ütemben folyik. Jelenleg a kivitelező konzorcium az „A” épülethez tartozó mélyépítési munkálatokat végzi, a szakemberek a résfal építését megkezdték. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor elsősorban a rendkívül szigorú rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem feltételeinek kellett megfelelni. Az építkezés során olyan egyedülálló alapozási technológiát kell majd a szakembereknek alkalmazniuk, amelyre eddig Európában még nem volt példa. A speciális alapozási munkák tervezetten 9 hónapot vesznek majd igénybe. A lézercsarnok alapozásának mechanikailag stabilnak kell lennie.”
„Az elkészült koncepcionális tervek alapján megindult az ELI-ALPS négy nagy lézerrendszerének kialakítása és beszerzése is.” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.
Dr. Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója hangsúlyozta: „Az Európai Bizottság támogatást jóváhagyó döntése egy újabb mérföldkő a nagyberuházás életében, hiszen még közelebb kerültünk – a projekt előkészítése során magunk elé tűzött – azon célhoz, hogy Magyarország felkerülhessen Európa kutatási térképére, és nemzetközi viszonylatban, a beruházás pán-európai projektként is növelje az ország gazdasági versenyképességét. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projekt várhatóan számos kutatási és üzleti beruházást vonz a világ minden részéről Szeged térségébe.”
„A folyamatos humánerőforrás fejlesztés keretében új perspektívát kívánunk ajánlani a hazai és a nemzetközi kutatóközönség számára, hozzájárulva magyar kutatók hazatelepüléséhez, külföldi szakemberek vonzásához, munkahelyek teremtéséhez.” – emelte ki dr. Tölgyesi Viktória.

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Az ELI-ALPS projektet nyomon követheti a facebook-on is:
http://www.facebook.com/EliAlpsLezerkozpontSzeged
 


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background