Aktuális
2014
nov
21

Elindult az ELI Szegeden!

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1. fázis (GOP-1.1.1-12/B-2012-0001) nevű projekt keretében tartott ma délután sajtótájékoztatót az ELI-HU Nonprofit Kft. Szegeden. Az ünnepélyes projektindító eseményen bejelentették: a francia Amplitude Technologies SA nyerte a High Field Petawatt lézerrendszerre kiírt hivatalos, nyílt közbeszerzési pályázatot. A szerződés, és egyben a lézerberendezés értéke 5 milliárd 910 millió forint. Az ELI-ALPS kutatóközpont első megvalósítási fázisa  36,998 milliárd forint támogatási összeggel bír.

 Ünnepélyes projektindító eseményre került sor a francia Amplitude Technologies és a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-HU Nonprofit Kft. között létrejött megállapodás alkalmából Szegeden ma délután. A sajtótájékoztatón Gilles Riboulet, az Amplitude Technologies SA ügyvezető igazgatója és Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között nyitották meg az ELI-ALPS High Field Petawatt lézerrendszerének projektjét, és aláírták a projektindító dokumentumot.

 

A lézerrendszer tervezési és kivitelezési munkáját hivatalos, nyílt közbeszerzési pályázaton a francia Amplitude Technologies SA nyerte. A szerződés értéke 5 milliárd 910 millió forint.

 

 

Az ELI-ALPS négy lézerrendszere közül az extrém nagy intenzitású, úgynevezett „High Field Petawatt” (HF PW) lézerrendszer lesz nemzetközi viszonylatban a legnagyobb teljesítményű lézerberendezés. Ezen lézerrel indukált fénynyalábok segítéségével ion- és elektronforrásokon forrásfejlesztési és alapkutatások végezhetők majd. A HF PW lézerrendszer egy olyan, több részegységből álló, közös vezérléssel ellátott komplex fotonikai egység, amelynek kimenetén meghatározott jellemzőjű lézerimpulzusok lépnek ki. Ez a rendszer magába foglalja az összes részegységet és kiegészítő tartozékokat, továbbá a működéshez, illetve vezérléshez szükséges egyedi és nem egyedi fejlesztésű szoftvereket. A lézerberendezés tervezésében és megépítésében a francia cég mérnökeivel együttműködve az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos munkatársai és mérnökei is részt vesznek.

 

 

A rendezvényen Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A francia AMPLITUDE lézerrendszerek fejlesztésében nemzetközileg elismert cég, a világ számos jelentős kutatóintézetébe szállított és telepített nagy teljesítményű lézereket – ennek köszönhetően kiemelkedő feltételeket biztosít az ELI magyarországi technológiai infrastruktúrájának felépítéséhez. A szegedi lézeres kutatóközpontban francia együttműködéssel megépülő HF PW lézerrendszer egyedülálló nemzetközi tudományos és technológiai feltételeket teremt a jövőben a hazai és globális felhasználók számára.

 

Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója elmondta: „A francia vállalat által szállított lézerberendezés 2 Petawatt csúcsintenzitású lézerimpulzusok előállítására lesz képes. A három

 

 

 

 

ELI-pillér hasonló csúcsintenzitású lézerei között a szegedi kutatóközpontba kerül majd a legnagyobb, 10 Hz ismétlési frekvenciájú berendezés.

 

***

 

 

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben előállított lézerimpulzusok és ezeken alapuló további fényforrások a nemzetközi tudományos közösség rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézményei közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb és egyúttal időben legrövidebb impulzusával. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

 

***

 

 

További információkért látogasson el weboldalunkra:

http://www.eli-hu.hu//

Interjú:

Lehrner Lóránt

Osvay Károly

 

További információ:

Goda Gabriella, +36 70 491 1433

 


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background