Aktuális
2013
máj
14

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnökségének állásfoglalása a budapesti múzeumi negyedről

 

„A város nem csupán épületek és mérnöki berendezések szövedéke, hanem bonyolult életegység, melynek működését az emberi, a társadalmi, a gazdasági élet törvényei irányítják. A város tehát nem gyúrható anyag, amit tetszésünk szerint alakíthatunk, hanem élő szervezet, aminek titkait ki kell fürkésznünk, mielőtt sorsába avatkozunk.” (Granasztói Pál: Városok a múltban és jövőben)

A Társaság nagy érdeklődéssel kíséri figyelemmel a kormányzati elképzeléseket a Városligetbe tervezett múzeumi negyed terveiről, mert igen fontosnak tartja a városok - s köztük az ország fővárosának – lehető legjobb irányú, minden szempontot figyelembe vevő, azokat megfelelően súlyozó, értékteremtő fejlesztését. Egyetért azzal a különböző médiumokban olvasható és hallható szándékkal, hogy a tervezett beruházást, mint minden hasonló nagyságrendű beavatkozást, nemzetközi építészeti tervpályázat előzzön meg, de annak ez évi kiírását elsietettnek látja.


2013
máj
09

A felújítások épületszerkezet-tana és energetikája

Tervezői nap 

Az épületrehabilitációk egyre inkább előtérbe kerülnek a tervezői és kivitelezői munkában; az új építések számának jelentős emelkedésére nemigen számíthatunk, a felújításokra azonban folyamatos igény mutatkozik – és az energetikai szempontok fontosabbá válásával ennek az igénynek a növekedésére számíthatunk.

A felújítások épületszerkezet-tana és energetikája lesz a témája a következő Tervezői Napunknak, amelyet most csütörtökön szervezünk!

Melyek egy 130-135 éve létrejött épületegyüttes felújításának, rekonstrukciójának főbb építészeti elvei? Végső soron minden korszak csak a maga gondolkodásmódjával, világnézetével képes megközelíteni bármely történeti épület helyreállítását. Mit lehet elérni vagy elvárni egy helyreállításkor? Azt, hogy „hiteles remake” legyen. – Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik majd Potzner Ferenc építész, művészettörténész előadása a Várkert Bazár rekonstrukciójáról.

Horváth Sándor egyetemi adjunktus az utólagos vízszigetelések tervezési elveiről fog beszélni. Ismerteti a jogszabályi hátteret, a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat és az alkalmazott technológia kiválasztásának szempontjait. Potzner Ferenc előadásához kapcsolódva a Várbazárnál alkalmazott műszaki megoldás elveit is bemutatja majd a konferencia hallgatóságának. Egy egyedi megoldásról van itt szó, amelynél a próbainjektálás már megtörtént – erről az MC Bauchemie előadásából tudhat meg majd részleteket a hallgatóság.


facebook
background background background background background background