Aktuális
2014
márc
12

AKÁR 30 SZÁZALÉK MEGTAKARÍTÁS AZ ENERGIAKÖLTSÉGEKEN

 

Az Európai Unió támogatásával működő három éves, az energiahatékony várostervezést elősegítő programtervről Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője a KLENEN ’14 Konferencián beszélt 2014. március 11-én, kedden, Kecskeméten. A tananyagfejlesztések megkezdődtek, az első oktatási kurzusokra nyártól lehet számítani. A képzéseken tanultak alkalmazásával a települések akár 30 százalékot is spórolhatnak energiaköltségeiken.A SPECIAL projekt olyan nyolc urbanisztikai szervezetből álló európai partnerség, amely azzal a céllal jött létre, hogy várostervezők számára az energiatudatos tervezéshez szükséges tananyagot és képzési programot hozzon létre. A projekt elsődleges célja, hogy úgy segítse a partnerországok várostervezői szervezeteit, hogy azok megfelelhessenek az EU ambiciózus 2020-as klímaváltozási- és energiagazdálkodási céljainak. „Az idén tavasszal Budapesten folytatódó egyeztetés a partnerszervezetek között éppen a tervek megvalósításának mikéntjét, egyúttal a hazai jó példák, bemutatását célozza” – mondta Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója.
A partnerszervezetek feladata – részben multiplikátor szervezeteiken keresztül – a jó gyakorlatok és a tapasztalatok cseréje, a megújuló energiák használatát integráló helyi energiastratégiák népszerűsítése és a tervezői partnerszervezetek szakembereinek képzése. A nyolc tagszervezet közös tudásanyagára építve a fenntartható energiagazdálkodási megoldások kidolgozása és a
tananyagfejlesztés, szakértői anyagok létrehozása azt a célt szolgálja, hogy a tapasztalatcsere és tudásbővítés minél szélesebb körben valósulhasson meg. Magyarországon a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont felelős a tananyagok előkészítéséért és kidolgozásáért; hazai partnerszervezetei pedig a terjesztésért és a tananyagok helyi adottságokhoz való igazításáért. A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT), a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Debreceni Egyetem (DE) és a Lechner Lajos Tudásközpont (LLTK) közreműködésével a terjesztés megtöbbszörözését tűzték ki célul tanfolyamok, továbbképzések szervezésével. Az első tanfolyamok már a nyáron elindulhatnak.

„A várostervezők energia hatékony stratégiák alkalmazására való felkészítése kulcskérdése az energia hatékony megoldások széleskörű elterjedésének, hiszen a máshol már létező, de a hazai gyakorlatban még nem széles körben használt eszközök szervezett, következetes alkalmazásával a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. / Hungarian Urban Knowledge Centre a SPECIAL magyar partnerszervezete városokban 20-30%-os energiaköltség takarítható meg, és a SPECIAL program éppen ebben nyújt segítséget az önkormányzatok számára” – emelte ki a SPECIAL program hazai vezetője, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója, Ongjerth Richárd. A projekt 2013 márciusától 2016 márciusáig, a projektzáró konferenciáig tart, ahol bemutatásra kerülnek a projekt eredményei, többek között a Területi Tervezés és Fenntartható Energiagazdálkodás Összeurópai Tervezési Segédlete is.


A projektet vezető brit Town and Country Planning Association (TCPA, Város és Vidéktervezési Szövetség) mellett a SPECIAL projekt tagországi képviselői, a svéd, ír, magyar, olasz, görög, német és osztrák partnerszervezetek részvételével Budapesten találkoznak, március 31. és április 2. között szervezett konzorciumi egyezetésen, ahol az előrehaladás ütemének és a további lépések megvitatása mellett a hazai jó gyakorlatok bemutatására is sor kerül. Utóbbi egynapos eseményen a Fővárosi Önkormányzat városgazdálkodási cégeinek képviselői, és a harmadik kerület energia hatékony fejlesztésének kulcsszereplői a kiemelten jó példákat mutatják be az elmúlt időszak energiahatékonysági fejlesztéseiből.

További információ:
www.special-eu.org
www.special-eu.hu


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background