Események
2013
ápr
26

ÉV TÁJÉPÍTÉSZE ÉS ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE

DÍJKIOSZTÓ GÁLAEST ÉS KIÁLLÍTÁS - 2013 

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (V. kerület, Petőfi Sándor u. 5.)

Időpont: 2013. április 26. (péntek) 17-21 óra

2013. április 26-ánFrederick Law Olmsted (az első önmagát tájépítésznek tituláló mérnök, a new yorki Central Park tervezője) 191. születésnapján másodjára kerül majd kiosztásra az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ és az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ a Tájépítészet Hónapja programsorozat záró eseményeként. A díjakat 2011-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata (MÉK-TKT), a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ) és a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft alapította. Az első magyar Év Tájépítésze és Év Junior Tájépítésze-díjat 2012 április 26-án adták át, akkor az Év Tájépítésze Dr. Fekete Albert (többek között a Károly körút rekonstrukció, a Gödöllői kastélykert rekonstrukció tervezője), Az Év Junior Tájépítésze pedig Simon-Kiss Márta lett. Idén 10 senior és 12 junior jelölt versenyez a címekért, amelynek sorsáról a gála ideje alatt dönt a zsűri. A 10 senior jelölt közönségszavazása a közöségdíjért jelenleg is tart, bővebb információ róluk a szavazás felületén olvasható

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ egy alkotó (esetleg szorosan együtt dolgozó alkotópáros, vagy alkotó csapat) maximum 5 évre kiterjedő kiemelkedő teljesítményének díjazását szolgáló szakmai díj. Az elismerés hangsúlyozottan nem életműdíj, hanem egy rövidebb, de igen intenzív (produktív) periódus rangos szakmai elismerése. Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett, és a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett egyedi díj-objekt és netto 1.000.000 Ft összegű pénzjutalom jár.

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ egy alkotó egyetlen, évente meghatározott ötletpályázati felhívás alapján kidolgozott projektjének díjazása. Az elismerés az aktív, kreatív fiatal, pályakezdő tájépítészek díja, amely egyben a kiemelkedő tehetségek bemutatkozását szolgálja a szakma és a nagyközönség előtt. A Junior pályázat minden évben egy-egy olyan kistelepülést céloz meg, ahol valamilyen konkrét aktuális tervezési feladat előkészítéseként szükség van tájépítészeti ötletekre, tervezési programalkotásra. Az idei kírásban a pályázóknak Visonta településen egy területileg összefüggő települési közkert – sport terület – rehabilitálandó patak szakasz témakörben kell összemérni tudásukat. Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett, és a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett egyedi díj-objekt és 200.000 Ft összértékű ajándékcsomag jár.

A senior és junior kategória pályázatait 9 tagú rangos szakmai zsűri bírálja el. A döntősöket a zsűri és a közönség előtt a szaksajtó felkért képviselői (Kovács Dániel - hg.huŐrfi József - MNO Égigérő blog, Pásztor Erika Katalina - epiteszforum.huRánki Júlia - FUGA rádió, Rózsa Péter - FUGA rádió laudálják). A zsűri tagjait a tájépítészettel foglalkozó és a társzakmákat tömörítő szervezetek delegálják a díjalapítók felkérése alapján. A zsűri elnöke idei elnöke Dr. Rácz Tamás Ormos Imre- és Pro Regio-díjas tájépítész. A zsűriben minden évben részt vesz egy az Európai Tájépítész Szövetség (IFLA Europe) által delegált nemzetközi tag is. 2013-ban – az olasz kulturális év tiszteletére – Anna Sessaregio, az Olasz Tájépítész Szövetség IFLA delegáltja Genovából érkezik hozzánk. 

 A gálaműsort az L teremben kiállítás-megnyitó előzi meg, ahol bemutatjuk a senior jelöltek portfólióját és a junior pályaműveket, valamint bemutatkozik a BCE Tájépítészeti Kar és a MOME közös kísérleti látszóbeton kurzusa. A kiállítás megnyitóján meglepetés könyvbemutatót is tartunk: hamarosan megjelenik a GYIK műhely kisiskolásoknak készített kertművészeti foglalkoztató füzete, amelyet Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színművész, direktor és G. Tar Imola, a BCE Tájépítészeti Kar Kertművészeti Tanszékéről ajánl a figyelmünkbe.

Műsorvezető: Bardóczi Sándor és Szabó Gyöngyvér

Főszervezők: Bardóczi Sándor (MÉK-TKT), Sándor Tamás (MÉK-TKT) és Szakács Barnabás (MTSZ)

A díj fővédnöke: Dr. Mőcsényi Mihály, Sir Geoffrey Jellicoe- és Széchenyi-díjas tájépítész, professor emeritus

Nyitóbeszéd: Schuchmann Péter elnök (MÉK-TKT) és Dr. Dömötör Tamás elnök (MTSZ)

Szakmai zsűri: Dr. Rácz Tamás (zsűri elnök), Anna Sessarego (IFLA Europe delegált), Dr. Jámbor Imre (BCE Tájépítészeti Kar), Pottyondy Péter (MÉK-TKT delegált), Kerekes György (MÉSZ delegált), Sándor Tamás (MAKEOSZ delegált), Turcsányi Miklós (MÖFÖSZ delegált), Szakács Barnabás (MTSZ delegált), Schieder Zoltán (Semmelrock delegált)

Közreműködnek: Kovács Dániel (a hg.hu főszerkesztője), Őrfi József építész és blogger (MNO – Égigérő blog), Pásztor Erika Katalina (az epiteszforum.hu főszerkesztője), Ránki Júlia (rádiós szerkesztő-műsorvezető, FugaRadio), Rózsa Péter (rádiós szerkesztő-műsorvezető, FugaRadio)

Kiállítás és arculat: Kiss Zsombor Krisztián

A gála főszponzora: Parkfenntartó Kft

A gála szponzorai: NKA, mm cité, Hauraton, Everling, Ril Light, Autodesk

Kiemelt médiapartnerek: epiteszforum.hu, FUGA web rádió, hg.hu

Hivatalos weboldal: www.evtajepitesze.hu

kapcsolat: evtajepitesze(kukac)gmail.com


Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.

facebook
background background background background background background