Lapszámok 2014
5. szám

BME MET:
A Magasépítési Tanszék tevékenységeit bemutató kiadvány


Kivonat

A BME Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék vezetőjeként egy hosszabb távú program kezdetét szeretném bejelenteni és bemutatni e kiadvány keretein belül.

Korunk egyre nagyobb kihívásokat támaszt a felsőoktatásban közreműködő mérnökökkel szemben, így Tanszékünk munkatársai elé is. A felsőoktatás, melynek során a fejlődéshez szükséges szakembereket képezzük – esetünkben a mérnökképzés – új fejezet előtt áll. Az informatika robbanásszerű fejlődése minden tekintetben hatással van oktatásunkra, fiatal, végzett szakembereink már egy új gondolkodásmóddal indulnak el szakmai életútjukon.

Mindez a tényező a szakmánkban – az építőipar területén is – újszerű gondolkodásmódot követel, így alapvetően más szemléletű hozzáállással kell bírnia azon szakembereknek, akik ezt a hívatást űzik.

Fontos az új építőanyagok és az ezekhez kapcsolódó építési technológiák kérdése. Ezek kutatása, előállítása, az ezekkel való építés meghatározó és új szempontú gondolkodást tesz szükségessé. Az energiafelhasználás optimalizálása elengedhetetlen, a rendelkezésre álló hagyományos, fosszilis energiahordozók mennyisége korlátozott, az új lehetőségek pedig még jelentős kutatásokat igényelnek. Ezzel összefüggésben a környezetvédelem egyre fontosabb tényező lesz. Élhető világunk fennmaradásának alapvető feltétele egy, az önmegsemmisítést kizáró, új megközelítésen alapuló gondolkodásmód megismertetése és elsajátítása.

Mindezen keretek között Egyetemünk is új szerepet kell, hogy vállaljon. A kutatóegyetem több lábon állva, a tudományos fejlődés és a gyakorlati ismeretek összekapcsolása révén kell, hogy életképes maradjon.


A teljes cikk letöltéséhez be kell jelentkeznie!
A kiadvány/teljes cikk anyagát csak regisztráció illetve belépés után olvashatja.
facebook
background background background background background background